ALTRES TORRENTS

 

 

ELS TORRENTS DE LA SERRA DE TRAMUNTANA

(text d’en Pep Barceló)

La composició geològica de la Serra de Tramuntana, formada per materials calcaris, ha originat, juntament amb el poder erosiu de l’aigua i dels components àcids que arrossega, un gran nombre de falles que s’han convertit en els torrents que avui coneixem.

Donades les dimensions de la Serra, resulta curiosa l’existència de nombrosos torrents secs i aquàtics, lo qual ha abocat en la popularització d’esports com el descens de barrancs a les més de 35 rutes equipades que existeixen a l’illa. Aquesta concentració només és comparable amb les existents a la Sierra de Guara (Osca) o al Baix Pirineu francès, i són molts els esportistes arribats de tota Europa que venen a baixar el mític Torrent des Gorg Blau (Sa Fosca), conegut a tot el continent per la seva singularitat i el Torrent de Mortitx amb la seva no menys espectacular desembocadura als penya-segats de la costa nord.

És al nord de l’illa on es concentren els torrents més espectaculars i amb majors cabdals, així com els torrents fòssils dels vessants marítims de les serralades més altes (Puig Major, Puig Roig i Puig Caragoler).

 

UN MICA DE HISTÒRIA

Mallorca, ha estat pionera a nivell estatal i europeu en el descens de torrents, activitat que s'inicia a la dècada dels 70 quan es davallen els anomenats clàssics (Sa Fosca,-estiu de 1965, Mortitx, Coanegra, Guix, Mora). A partir de 1990, el perfeccionament dels equipaments i la tecnologia emprada permet davallar torrents de gran verticalitat que recorren tots els racons de la Serra de Tramuntana. Avui en dia, existeixen uns 35 itineraris equipats per a la practica del descens de torrents, si bé alguns d’ells són grans penya-segats que superen els 150 m. de vertical en un sol resalt, altres són llargs i sinuosos, de fins a 6 km de recorregut linial.

EL FERRERET

El ferreret (Alythes Muletensis) és un petit gripau que habita els torrents més amagats de la serra on ha hagut de fugir dels seus depredadors (granota comú, serp d’aigua). Durant els darrers cinc milions d’anys ha poblat la serra i va ser descobert en estat fósil a prop de la Cova de Muleta als anys 70. Encara que els científics en sabien poca cosa, alguns pagesos de la Serra el coneixien pel seu singular cant que recorda un ferrer colpejant l’encruia. En Joan Mayol i el seu equip redescobriren l’espècie en vida l’any 1979 al Torrent de Comafreda (Gorg des Ferrerets) i de, llavors ençà, s’està fent una feina encomiable per recuperar l’anfibi. El darrer cop per al ferreret ha estat un fong, la quitidriomicosis, que afecta als adults a alguns indrets del nord i està fent molt de mal a l’espècie.

És per això que el ferreret serà un company als torrents de la Serra i haurem de vetllar pel seu estat de conservació respectant les limitacions, sobretot a l’època reproductiva (febrer-març).

Esperam la vostra col.laboració.

 

ELS TORRENTS CLÀSSICS

 

Torrent des Lli o de la Marina de Valldemossa

El torrent des Lli es despenja des de la possessió de Son Mas fins la Marina de Valldemossa i forma part d’una trilogia de torrents (junt al des Salt i al des Rafal) que salva l’abrupte cingle entre el Pla de Valldemossa i la costa. És el de major recorregut dels tres i el que compta amb més ressalts. El més alt de 60 m. es pot davallar amb 2 cordes de 45 metres gràcies a un fraccionament.

Recorregut: 1,2 km

Desnivell: 450 m.

Dificultat(1-6): 3

Material: 2 x 45 m.

Recomanacions: Les cascades poden ser perilloses per als poc experimentats després de fortes pluges. Normalment està sec a l’estiu. Espectaculars vistes de la costa nort orientades a l’oest.

 

Torrent de Coanegra (Orient-Sta. Maria)

També conegut com – pel seu primer ressalt: Salt des Freu- com a Torrent des Freu. El trobem prop d’Orient i és molt més que una bucòlica cascada. El torrent, després d’un tram pla i poc accidentat s’endinsa entre grans parets, amb una succesió de ressalts (el més alt de 7m) fins a les cases de Son Oliver, on es converteix en una torrentera.

 

Recorregut: 1,1 km.

Desnivell: 150 m.

Dificultat (1-6): 2

Material: 2 x 25 m.

Recomanacions: Ideal després de fortes pluges. Senzill per a la iniciació i amb poc recorregut.

 

Torrent de l’Ofre (Sóller)

Aquest torrent travessa tota la vall de Sóller, des de les cases de l’Ofre fins a Biniaraix. Gràcies a la seva gran conca de recepció, compta amb un gran cabdal durant l’hivern i durant els estius més secs conserva l’aigua a alguns dels seus gorgs. Ens ofereix unes impresionants vistes de Sóller i la seva costa. El seu recorregut és bastant variat i amb multitud d’obstàcles que en fan un barranc a respectar. El ressalt més alt és de 45 m, però està fraccionat a 30 m.

 

Recorregut: 1,0 km.

Desnivell:150 m.

Dificultat (1-6): 5

Material: 2 x 30 m.

Recomanacions: Perillós després de fortes pluges i pot resultar molt fred durant l’hivern.Hi ha poblacions de Ferreret (Alytes muletensis), un anfibi endèmic dels torrents de la Serra de Tramuntana, introduïdes per a la seva reproducció. Cal posar especial atenció durant els mesos de posta (febrer – març).

 

Torrent d’Almadrà (Lloseta)

Amb un suau desnivell, aquest torrent s’esllavissa des de l’embassament de Cúber fins aSon Ordines (Lloseta) travessant una de les més belles valls de la zona entre els massissos de Tossals Verds i la Serra de Sa Rateta. De poca dificultat tècnica però el seu equipament és deficient i cal comprovar la seva solidesa, sobretot després de fortes pluges.

 

Recorregut: 1,2 km.

Desnivell: 200 m.

Dificultat (1-6): 2

Material;: 2 x 20 m.

Recomanacions: Excel.lent després de pluges, sobre tot a la primavera. A l’estiu, alguns gorgs conserven l’aigua desagradablement freda.

 

Torrent de Na Mora (Fornalutx)

Aquest petit torrent neix a la finca de Moncaira, travessa Bàlitx i després de creuar el Pla de Cala Ferrera es precipita fins a la mar, a l’anomenat Port de Fornalutx, entre el Port de Sóller i Sa Costera. El seu recorregut és suau en els seus dos primers terços i transcorre entre caos de roques i gorgs de poca fondària. La seva part final està encaixonada entre enormes parets i inclús compta amb una part obscura –sa fosqueta- on el llit perfora un gran bloc de roca calcària formant un cilindre espectacular. La seva desembocadura a la mar, és realment singular i un privilegi del que no poden presumir els torrents d’altres grans serralades com els Pirineus o els Alps.

 

Recorregut: 1,5 km.

Desnivell: 150 m.

Dificultat (1-6): 4

Material: 2 x 10 m.

Recomanacions: Recorregut llarg i de difícil sortida, tant per la mar com remontant els resalts. També és un centre de cria de ferreret, encara que natural i compta amb una gran població d’aquest granot.

 

Torrent des Gorg des Diners

Es tracta d’un torrent sec excavat a les abruptes calcàries de les faldes del Puig Major que neix a la part alta de la Coma des Ribell –Comafosca- i baixa, travessant el camí de Binis fins a Cala Tuent, superant un gran desnivell. Discórre en paral.lel a una altra gran falla, el Torrent de s’Al.lot Mort, i paisatgisticament és un dels racons amb més diversitat de la Serra.

 

Recorregut: 4,0 km.

Desnivell: 1220 m.

Dificultat: 3

Material: 2 x 30 m.

Recomanacions: torrent generalment sec. Ideal a l’estiu per acabar fent un capficó a la platja de cala Tuent.

 

Torrent des Gorg Blau (Sa Fosca)

És el torrent per excel.lència, el millor torrent de tota Europa, segons alguns experts, donades les seves formacions, dimensions i orografia. Sa Fosca neix a l’embassament del Gorg Blau, on la seva presa de contenció fa practicable el descens durant l’hivern, i aboca al Torrent de Pareis, concretament a S’Entreforc. Enmig més de 40 resalts repartitss en més de 6 km. de recorregut entre parets que arriben a assolir els 300 m d’alçada i que donen a l’excursionista una sensació de majestuositat única.

Al seu recorregut, reservat només a experts constitueix tota una experiència per als sentits.

Recorregut: 6,5 km.

Desnivell: 2200 m.

Dificultat: 6

Material: 2 x 20 m.

Recomanacions: Només per a gent coneixedora de la zona. Ideal amb molta d’aigua, encara que pot resultar molt freda segons el temps que s’inverteixi en recórrer-la. A l’estiu i amb poca aigua pot resultar més perillós.

 

Torrent de Mortitx (Pollença)

Excel.lent barranc kàrstic d’artística formació, neix a la possessió de Mortitx i va cercant la mar a través de dues grans valls. El seu tram final –Torrent Fondo- amb només 500 m de recorregut és prou espectacular com per merèixer un capítol apart. El ressalt de més alçada arriba als 20 m., la sortida a la mar també té un encant especial, així com el retorn al punt de partida.

Aquí es concentren més de 6000 exemplars de Ferreret en estat larvari i adult i constitueix una de les reserves més importants de tota la Serra de Tramuntana.

Recorregut: 500 m.

Desnivell: 90 m.

Dificultat: 5

Material: 2 x 20 m.

Recomanacions: Ideal després de fortes pluges. A l’estiu conserva tot el seu recorregut aquàtic. Cal posar molta atenció a la sortida ja que hi ha diverses posibilitats, totes elles de difícil execució i que fan imprescindible un coneixement previ de la zona.

 

Torrent del Salt del Molinet (Pollença)

El torrent del Salt del Molinet cau espectacularment (amb un ressalt fraccionat de 122 metres {38 + 44 + 40}) des del cingle de Fartàritx fins a la possessió de Es Clotal, on es converteix en una torrentera de menys entitat. La vertical principal del torrent presenta una gran dificultat, sobre tod amb forta corrent i precisa el coneixement d’algunes tècniques específiques.

L’itinerari ens permetrà observar tota la vall den Marc i la serra de Ternelles i durant l’accés, creuarem la finca de Es Pujol i ascendirem per un camí de nevaters, el camí del Ninot, fins a la finca de Fartàritx

Recorregut: 0,12 km

Desnivell:150 m.

Dificultat(1-6): 5

Material: 2 x 45 m.

Recomanacions: Excel.lent després de fortes pluges a l’hivern i sec a l’estiu. Entre estacions resulta incòmode. Espectaculars vistes.